KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wielkanoc 2017

„ALLELUJA NIECH RADUJĄ SIĘ DUSZE!”

W atmosferę uroczystości wielkanocnej, która odbyła się 6 kwietnia 2017 r., wprowadził nas wzruszający fragment tekstu Jana Pawła II odczytany przez Kamila Kiragę. Następnie dyrektor bursy powitała zaproszonych gości, pracowników i młodzież oraz przekazała serdeczne życzenia świąteczne. Zaprosiła także wszystkich do tradycyjnej zabawy z jajkami, tzw. wybitki, przy której my z kolei wzajemnie składaliśmy sobie życzenia.
Konsumpcja tradycyjnych dań dostarczyła nam pozytywnych doznań, gdyż zarówno zupa chrzanowa z białą kiełbasą, jak i sałatki, faszerowane jajka, pasztet z żurawiną, śledziki z dynią były po prostu przepyszne. Kolację zakończyliśmy deserem – sernikiem, babką i mazurkiem.

Spotkanie nie ograniczyło się tylko i wyłącznie do jedzenia, ponieważ później rozpoczęła się uczta dla ducha (i ucha), a w niej swoje talenty pokazali nasi artyści. W montażu słowno – muzycznym zaprezentowali oni przypowieści wielkanocne i wiersze – Karola Wojtyły i Leszka Długosza oraz pieśni wielkanocne, tworząc kolejne cudne i niezapomniane widowisko (prezentacje naszych wychowanków podczas wszystkich dotychczasowych imprez i uroczystości organizowanych w placówce są godne Oskarów – przyp. autora).
Niespodziankę zrobiła nam Pani Wiosna, która zawitała w bursie w towarzystwie zajączka i przyniosła słodkie upominki, a nieoczekiwanym zaskoczeniem było instrumentalne wykonanie utworu Edwarda Griega „Poranek” przez najmłodsze mieszkanki bursy – Olę i Wiktorię, uczennice szkoły baletowej.

Wesołego Alleluja!!!