KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wieczór poetycki 2018 r.

Wieczór poetycki

W dniu 7 marca 2018 r. odbyło się w naszej bursie niezwykłe zbliżenie z poezją. Już po raz drugi zainicjowaliśmy liryczne spotkanie, aby przywołać utwory, które wpisały się do literackiego kanonu.

Tym razem do sentymentalnej wędrówki zaprosił nas Marek Grechuta. Podczas wieczoru poezji śpiewanej „Ocalić od zapomnienia …” został zaprezentowany dorobek tego wspaniałego polskiego piosenkarza, poety i kompozytora, ilustrowany fragmentami życia.

W czarownym nastroju stworzonym przez wyjątkowe dekoracje i płomienie migających świec słuchaliśmy utworów do słów Adama Mickiewicza, Bolesława Leśmiana, Tadeusza Nowaka, Tadeusza Śliwiaka, Ryszarda Krynickiego  czy Mieczysława Jasturna, m.in.: „Korowód”, „Dni, których jeszcze nie znamy”, „Świecie nasz”, „Będziesz moją panią”, „Nie dokazuj”, „Muza Pomyślności”, „Ocalić od zapomnienia”, „Niepewność”. Poznaliśmy nadzwyczajną twórczość Marka Grechuty, jego czarującą osobowość i genialny talent. Niewielu z nas wiedziało, że inną pasją, obok muzyki, było dla Grechuty malarstwo, które w sposób wyjątkowy łączył z zapałem zapisywania nut. Tworzył śpiewające obrazy, dlatego one również towarzyszyły nam podczas tego spotkania.

Wieczór stał się z pewnością dla wielu wychowanków wspaniałą inspiracją do poszukiwań artystycznych.

A za rok … Kolejne spotkanie poetyckie, bo forma ta spotkała się z ogromnym uznaniem młodzieży.