Światowy Dzień Pizzy
17 STYCZNIA OBCHODZIMY ŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY
Dzień pizzy świętowany jest 17 stycznia, w dniu św. Antoniego, uznawanego we Włoszech za patrona twórców jednego z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań na świecie.
Historia pizzy sięga czasów starożytnych, a okrągłe placki były jedzone już przez antycznych Rzymian czy starożytnych Greków, którzy wymyślili okrągłe duże chleby pokryte warzywami, przyprawami i oliwą z oliwek. Obecnie przyjmuje się, że pizza znana współcześnie powstała we Włoszech, kiedy pojawiły się w tym kraju pomidory, odkryte w Ameryce. Na Półwyspie Apenińskim w XVIII wieku powstały też pierwsze pizzerie. Początkowo pizza była uznawana jako jedzenie biednych, ale już wtedy zdobywała serca i żołądki nawet królów.
Potem nadszedł przełomowy moment, o którym wszyscy słyszeliśmy. Król i królowa nowo zjednoczonych Włoch przybył z wizytą do Neapolu w 1889 roku, a królowa Margarita chętnie spróbowała tamtejszej specjalności. Kucharz zaserwował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy, w tym nową wersję z mozzarellą. Danie zawierało trzy składniki, które reprezentowały barwy Italii: oprócz mozzarelli (kolor biały) była to bazylia (zielony) oraz pomidory (czerwony). Historia mówi, że królowa wybrała trzecią, ponieważ przypominała jej flagę Włoch. Tak narodziła się pizza Margherita. Ale to nie królowa wywołała światowy trend. Pizzę spopularyzowali na całym świecie najbiedniejsi imigranci Włoch. Na początku XIX wieku nastąpiła masowa migracja z południa Włoch do Stanów Zjednoczonych. I oczywiście zabrali ze sobą swoje przepisy. Tam otwierali włoskie restauracje i serwowali specjały kuchni włoskiej.
Współczesna pizza doczekała się setek różnych wariantów, zależnych od kraju, składników i pomysłu osoby, która ją przygotowuje. Oprócz tradycyjnych rodzajów pizzy, takich jak margherita, capricciosa czy neapolitana, ludzie używają takich składników jak banan, ananas, krewetki, tuńczyk, łosoś czy jajko.
W 2009 roku Komisja Europejska uznała pizzę neapolitańską za wyrób tradycyjny i przyznała jej certyfikat TSG (Traditional Specialities Guaranteed). Certyfikat TSG poświadcza, że dany produkt spożywczy obiektywnie posiada specyficzne cechy, które odróżniają go od wszystkich innych w jego kategorii, a jego surowce, skład lub metoda produkcji są spójne od co najmniej 30 lat. W 2017 r. włoska pizza została wpisana także na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
PRZEPIS NA PIZZĘ
SKŁADNIKI:
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant),
- 150 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
- Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy - jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa, natomiast rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić).
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2-3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
- Tortownice posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu. UWAGA: najlepiej robić to kilkoma etapami, ciasto na początku sprężynuje i "cofa się" ale jeśli odczekamy chwilę będziemy mogli je dalej rozciągać.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, ser oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-na-pizze).
SMACZNEGO