KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Spotkanie wigilijne - grudzień 2018

„Tej nocy świętej, tej nocy pamiętnej …” – przedświąteczne spotkanie wigilijne

 Nastał w naszej bursie upragniony wieczór wigilijny. Dnia 13 grudnia 2018 r. o godz. 19.00 spotkaliśmy się w magicznie udekorowanej świetlicy. Honory gospodyni pełniła Pani Dyrektor, która powitała zaproszonych gości, nauczycieli oraz wychowanków. Następnie przekazała zebranym serdeczne życzenia świąteczne, rozpoczynając je od słów ks. Jana Twardowskiego:

„Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?

Dlaczego wpatrujemy się w gwiazdę na niebie?

Dlaczego śpiewamy kolędy?

Dlatego, żeby uczyć się miłości do Pana Jezusa.

Dlatego, żeby podawać sobie ręce.

Dlatego, żeby się uśmiechać do siebie.

Dlatego, żeby sobie przebaczać”.

A dalej, jak podczas każdego wieczoru wigilijnego – łamaliśmy się opłatkiem, składaliśmy sobie życzenia i zajadaliśmy się przepysznymi potrawami. Nie zabrakło oczywiście tych elementów, które od zawsze są wpisane w tradycję wieczerzy: Słowa Bożego oraz kolęd – cudnie wyśpiewywanych. Ponieważ wigilii towarzyszą cuda i ich także nie zabrakło za sprawą naszych wychowanków. Otóż na okoliczność Bożenarodzeniowej uroczystości zainicjował swoją działalność chór bursiany „BeZa”. Zadebiutował wykonaniem pieśni i kolęd, tym samym uświetniając ten świąteczny wieczór. Należy dodać, że w składzie chóru znaleźli się, oprócz muzyków, także plastyczki i baletnica. Trudnej roli kierownika i dyrygenta równocześnie podjął się Filip Sijer.

Jak co roku wiele radości dostarczył zebranym Mikołaj, który wraz ze swoją żoną, Panią Mikołajową, wręczał słodkie upominki.

Spotkanie wigilijne stało się dla nas wszystkich przedsmakiem świąt oraz ogromnym szczęściem z okazji narodzin Pana Jezusa.