KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Spotkanie poświęcone życiu J. Karskiego

Rok 2014 rokiem Jana Karskiego

W związku z obchodami Roku Jana Karskiego, w Bursie Szkół Artystycznych w Łodzi podjęto różnorodne inicjatywy, które przybliżyły mieszkańcom postać wybitnego człowieka, Jana Karskiego, naocznego świadka Holocaustu.

W kwietniu br. odbyła się projekcja filmu dokumentalnego „Karski i władcy ludzkości” w reżyserii Sławomira Grunberga, zawierającego archiwalne zdjęcia oraz autentyczne nagrania głosu Jana Karskiego.

W maju br. wychowankowie, wspólnie z nauczycielami wychowawcami, przygotowali gazetkę informacyjną poświęconą życiu i działalności Jana Karskiego.

Nawiązano współpracę z Centrum Dialogu im. Marka Edelmana w Łodzi, organizując wyjście na wystawę Narodowego Centrum Kultury „Karski. Nie dać światu zapomnieć”. Podczas spaceru po Parku Ocalałych młodzież zwiedziła Kopiec Pamięci z ławeczką Jana Karskiego i pomnik Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej.

W czerwcu br. odbyło się w bursie spotkanie z przedstawicielami Klubu Kuriera oraz z p. Szymonem Pawlakiem, poświęcone życiu i działalności emisariusza Polskiego Państwa Podziemnego.

Ponadto, przeprowadzono konkurs plastyczno – literacki pod hasłem „Jan Karski – bohater ludzkości”. Zgłoszone prace plastyczne, literackie i prezentacja multimedialna, zachwyciły swoją oryginalnością, starannością wykonania i pomysłowością wykonawców oraz zostały wyeksponowane na wystawie pokonkursowej w naszej bursie. Taka forma edukacji dydaktyczno – kulturalnej młodzieży miała za zadanie sprawić, aby postać Jana Karskiego stała się rozpoznawalna i bliska oraz skłoniła do dalszych poszukiwań oraz zgłębiania jego zasług i dokonań.