Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Sałatki owocowe

Smacznie, zdrowo, kolorowo – pyszne sałatki owocowe

sałatki owocowe

 

Owoce znajdują się u samej podstawy piramidy produktów, które potrzebujemy, by zdrowo żyć. Warto jednak dodać, że umieszczone są one na jednym poziomie z warzywami, jednak stosunek ilości zjedzonych warzyw do owoców powinien wynosić 3:1. Jeśli więc wolisz owoce niż warzywa i te drugie trudno ci przemycić w diecie, możesz to zrobić właśnie w sałatce owocowej – dodaj niepostrzeżenie np. paprykę czy kukurydzę do dania z przewagą owoców i już twoje dzienne spożycie warzyw się zwiększy.

Jednym z najczęstszych jej składników jest banan, poprawiający zdrowie kości, pomagający regulować poziom ciśnienia krwi i zapobiegać niedokrwistości.

Z kolei jabłka to cenne źródło flawonoidów i błonnika pokarmowego. Warto dodawać je do sałatek tym bardziej, że Polska słynie z najsmaczniejszych jabłek, jest jednym z głównych światowych eksporterów tych owoców.

Sałatka owocowa to dobry wybór na śniadanie, podwieczorek czy kolację, gdy masz ochotę na coś zdrowego i smacznego, a nie chcesz tracić dużo czasu na gotowanie. Wybierz więc któryś z poniższych przepisów i rozkoszuj się pysznym owocowym smakiem!

Przepisy na sałatki

Przepis na sałatkę zimową

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 banany
  • 4 mandarynki
  • 1 jabłko
  • 2 kiwi
  • 4 połówki brzoskwini
  • 4 plastry ananasa
  • rodzynki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Banany pokrój w plasterki, mandarynki na małe kawałki (każdy plasterek na pół), jabłka w kostkę, kiwi również, podobnie z brzoskwiniami i ananasem. Wymieszaj wszystkie owoce w misce, dodaj rodzynki. Możesz dodać do sałatki odrobinę soku z cytryny oraz miodu. I gotowe!

 

Przepis na sałatkę witaminową

Nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy, zawierający również warzywa.

Składniki (na 2 osoby):

  • 3 plastry ananasa
  • 1/4 grejpfruta
  • pół czerwonej i żółtej papryki
  • 3 listki sałaty rzymskiej
  • pół łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z ananasa cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Pokrój ananasa na kostkę, z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie ją również pokrój w kostkę. Z grejpfruta usuń białe osłonki, a miąższ pokrój, bez niespodzianki, w kostkę. Następnie wymieszaj z owocami listki sałaty, a sok z cytryny połącz z olejem rzepakowym i dopraw odrobiną soli. Polej tak przygotowanym sosem sałatkę. Smacznego!

 

Przepis na sałatkę owocową z jogurtem

Przepis na zdrową sałatkę z egzotyczną nutą mango.

Składniki (na dwie osoby):

  • 200 g winogron
  • 1 pomarańcza
  • 1 mango
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki otrąb
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 400 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce pokrój w kostkę, a następnie przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, następnie dodaj miód i znów wymieszaj. Do przygotowanych owoców dodaj jogurt naturalny i posyp otrębami. Smacznego!

Opracowanie: nauczyciele wychowawcy