KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Obchody Patronów 2017 roku

Obchody Patronów 2017 roku
w Bursie Szkół Artystycznych w Łodzi

 

Podczas posiedzenia Sejmu Rzeczypospolitej w dniu 22 czerwca 2016 r. posłowie zdecydowali o ustanowieniu Patronów 2017 roku. Wyróżniono, m.in. dwóch wybitnych polityków i wojskowych: Marszałka Józefa Piłsudskiego oraz generała Tadeusza Kościuszkę. Patronat przyznano także zasłużonym ludziom Kościoła: św. Adamowi Chmielowskiemu oraz błogosławionemu Honoratowi Koźmińskiemu.

Uczciliśmy postaci tych wybitnych Polaków, propagując ich działalność i twórczość oraz przywołując fakty z biografii.

Obchody Patronów roku 2017 rozpoczęliśmy od gazetki poświęconej życiu, działalności niepodległościowej oraz aktywności społecznej Adama Chmielowskiego (św. Brata Alberta), który przed przywdzianiem franciszkańskiego habitu i opieką nad nędzarzami był żołnierzem Powstania Styczniowego, a później artystą malarzem, absolwentem słynnej Akademii Sztuk Pięknych w Monachium, gdzie zaprzyjaźnił się, m.in. z Józefem Chełmoński i Aleksandrem Gierymskim (09.03.2017 r.). Kontynuacją obchodów roku św. Brata Alberta była kolejna wizualizacja „Św. Brat Albert dla najbiedniejszych”, a także zainicjowanie zbiórki darów na rzecz Towarzystwa św. Brata Alberta w Łodzi zakończonej przekazaniem odzieży, środków czystości oraz sprzętów AGD dla podopiecznych Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta w Łodzi (24.11.2017 r.).

Kolejne działania odnieśliśmy do Józefa Piłsudskiego, współtwórcy Wojska Polskiego pełniącego funkcję Wodza Naczelnego i Pierwszego Marszałka Polski w czasie wojny polsko – rosyjskiej w latach 1919 – 1920, bohater walki o niepodległość. Przygotowaliśmy gazetkę prezentującą życie i działalność polityczną Naczelnika Państwa Polskiego (29.05.2017 r.) oraz uczestniczyliśmy w projekcji filmu dokumentalnego „Marszałek Józef Piłsudski”, po której prowadzone były rozmowy na temat faktów z jego życia i działalności politycznej (09.05.2017r.). Złożyliśmy także kwiaty pod tablicą pamiątkową domu Józefa Piłsudskiego (18.05.2017 r.), zaś ostatnią formą obchodów było zwiedzanie Muzeum Tradycji Niepodległościowych, w tym więzienia – miejsca internowania Józefa Piłsudskiego (18.05.2017 r.).

Następny wybitny Polak, którego upamiętniliśmy w ramach obchodów Patronów 2017 roku to Tadeusz Kościuszko, symbol wolności i wzór patrioty, przywódca ogólnonarodowego powstania w 1794 r. zwanego insurekcją kościuszkowską. W październiku br. złożyliśmy kwiaty pod jego pomnikiem i w formie graficznej przedstawiliśmy informacje o życiu i twórczości.