KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jubileusz 60 – lecia istnienia bursy - październik 2018

60 lat Bursy Szkół Artystycznych w Łodzi

Dnia 18 października 2018 r. obchodziliśmy jubileusz 60 – lecia istnienia naszej placówki. Wydarzenie to, z udziałem znamienitych gości, odbyło się w przepięknych wnętrzach Domu Towarzystwa Kredytowego w Łodzi. Po odśpiewaniu hymnu państwowego dyrektor bursy, p. Elżbieta Czajka, powitała przybyłych na uroczystość. Następnie p. Agata Piękosz przedstawiła historię Bursy Szkół Artystycznych w Łodzi od momentu jej prawnego powołania, tj. od 1958 r.

W drugiej części prowadząca imprezę, p. Iwona Jachowicz, przekazała informację o uhonorowaniu obecnych pracowników odznaczeniami przyznanymi przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej – Złotymi Medalami za Długoletnią Służbę, które otrzymały: p. Małgorzata Gradowska, p. Maria Kurzawska, p. Ewa Manikowska, p. Katarzyna Niksa, p. Wiesława Sęczkowska, p. Jadwiga Szymańska; Srebrnymi Medalami za Długoletnią Służbę – p. Beata Burzykowska, p. Anna Kądziela, p. Ewa Klarecka oraz Brązowym Medalem za Długoletnią Służbę dla p. Agaty Piękosz. Ponadto poinformowała, że Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznał dyrektorowi bursy Honorową Odznakę – Zasłużony dla Kultury Polskiej. Następnie Wizytatorzy Centrum Edukacji Artystycznej, Pani Eleonora Kujawa – Stebel i Pan Marcin Walicki, wręczyli Nagrody Dyrektora CEA dwóm nauczycielom wychowawcom, p. Annie Kądzieli i p. Ewie Klareckiej, zaś p. Elżbieta Czajka wręczyła wszystkim pracownikom Nagrody Dyrektora Bursy Szkół Artystycznych w Łodzi. W imieniu nagrodzonych podziękowania złożyła p. Danuta Wichlińska, nauczyciel wychowawca.

W kolejnym punkcie uroczystości głos zabrali goście, którzy w serdecznych słowach odnieśli się do wymiernych efektów działań podejmowanych przez pracowników i skierowanych na stworzenie dzieciom w bursie drugiego domu. W swoich wypowiedziach podkreślali kreatywną pracę wychowawczo – opiekuńczą oraz serdeczny klimat panujący w bursie.

Następnie wysłuchaliśmy wspaniałego koncertu jazzowego przygotowanego przez Zespół Szkół Muzycznych im. Stanisława Moniuszki w Łodzi. Na zakończenie p. Elżbieta Czajka wyraziła gorące podziękowała za pomoc przy organizacji uroczystości pracownikom bursy oraz dyrektorom szkół artystycznych, którzy czynnie wsparli ją w przygotowaniu uroczystości.

Po raz pierwszy w historii swojego istnienia nasza bursa świętowała urodziny. Dla wszystkich pracowników – byłych i obecnych jubileusz stał się wydarzeniem wyjątkowym, gdyż została doceniona ich praca na rzecz tworzenia warunków sprzyjających osiąganiu przez wychowanków zamierzonych celów oraz wspierania rozwoju ich uzdolnień artystycznych.