KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia bursy

Bursa Szkół Artystycznych w Łodzi dla uczniów szkół artystycznych I i II stopnia z dwoma oddziałam i dla chłopców i dziewcząt została otwarta w dniu 01.09.1957 r. na podstawie zarządzenia nr 208 Ministra Kultury i Sztuki z dnia 30.09.1958 r. (Biuletyn MKiS Nr 15 z 14 listopada 1958 r. poz. 156).

Po raz kolejny zmieniła swoje miejsce 19 lutego 1992 r., zajmując zaadaptowany lokal w budynku przy ul. Rybnej 11 ABC. W latach 1972-2011 bursą kierowała Bożenna Przygońska. 
Od 1 września 2011 r. dyrektorem placówki została Elżbieta Czajka.
Wszyscy nauczyciele wychowawcy posiadają kwalifikacje zgodne z zajmowanym stanowiskiem. Tworzą oni serdeczną atmosferę, troszczą się o swoich wychowanków i zapewniają im bezpieczeństwo.
Zaletą Bursy Szkół Artystycznych w Łodzi jest lokalizacja – bliskość przystanków autobusowych i tramwajowych zdecydowanie ułatwia dojazd do szkół artystycznych, placówek kultury, centrum handlowego – Manufaktura.

"Jak każda istota płci żeńskiej, tak i nasza Bursa nie lubi dat. Odłóżmy więc pożółkłe annały i przyjmijmy jako początek rok 1972, kiedy to Bursa znalazła lokum przy ulicy Sienkiewicza 35. Znaleźli tu dla siebie dom żacy spragnieni edukacji w łódzkich szkołach artystycznych, którzy tłumnie zjeżdżali z okolicznych województw, a że kiesy ich były chude nie mogli osiąść w prywatnych stancjach. Płonął więc ogień bursianego ogniska, który miał ambicję zwać się domowym ogniskiem, jako że nad jego płomieniem ogrzewali się żacy po powrocie z Liceum Plastycznego, szkół muzycznych i innych. Niejedno w ciągu tych lat widziały stare mury Bursy przy ulicy Sienkiewicza i Rybnej, albowiem bractwo żakowskie niesforne jest i psotliwe.
Na szczęście ściany mają, co prawda, uszy, ale mówić nie potrafią. Wzięła więc na swe barki kadra pedagogiczna trud niemały, z iście macierzyńską troską starając się wpajać młodzieży umiejętności i zasady, jakie wynieść winna z każdego porządnego domu. A taki właśnie dom, Bursa starała się zastąpić! Lata mijały, zmieniali się również mieszkańcy Bursy. Kolejne roczniki wchodziły w życie i sięgały po sukcesy. Bursa jest dumna ze swoich wychowanków, nie tylko tych, którzy są już znani, ale także z tych, którzy pracują i tworzą w cieniu innych.
W ich działaniu jest przecież cząstka tego, co przekazano im w Bursie."

E. J. tekst z Kroniki

 

 

                                        historia bursy 1         historia bursy 2   

historia bursy 3          kronika